Plăci
PAL Placă aglomerată lemnoasăSunt făcute din rumeguș presat și lipit. La mijloc este mai grosier, pe fețe este mai fin.
PFL Placă fibro-lemnoasă
Este ca un carton gros cam de 3-4 mm, de obicei bej sau maro, mai rezistent decât cartonul obișnuit.
(poate să aibe sau nu modelul pe o față).
Placaj
Folosit de copii la traforaj (cel cu grosimea de 4 mm, există și alte grosimi). Cel de 4 mm este format din 3 straturi de lemn subțire, lipite între ele. Fețele au grosime 1 mm și au fibrele cu aceeași orientare, la mijloc 2 mm, cu fibrele perpendiculare pe fibrele fețelor. În acest fel capătă rezistență.
Poate fi dat cu baiț și lac de diferite nuanțe și capătă un aspect foarte plăcut, de lemn.
LDF, MDF, HDF
Plăci din celuloză cu liant bun. MDF este cam de două ori mai scump decât PAL-ul.
(Liantul folosit este cancerigen, deci se taie doar afară, folosind mască împotriva prafului sau cu utilaje cu aspirația prafului rezultat).
Plăcile pot fi melaminate, adică acoperite cu o foaie subțire din plastic de diferite culori. Unele imită bine lemnul.
Parchetul laminat este făcut din HDF și poate fi tăiat și folosit. Plăcile subțiri costă sub 20 lei metrul pătrat. Are diverse modele (cele mai multe imită lemnul de diferite nuanțe). Este gata finisat pe suprafață. Vedeți aici mai multe modele.
Placajul, PFLul și plăcile subțiri de LDF se pot tăia cu traforajul, după diverse modele. Mai ales PFLul este ușor de tăiat (dar se și îndoaie ușor). Dacă este melaminat, rezultatul iese frumos.
Adezivi
De tip Aracet (cu mai multe denumiri comerciale)Lipește bine lemnul. Sunt soluții albe, apoase, lichide. Pentru lipire necesită fixare.
De tip Prenadez
Soluție puternic mirositoare. Se întinde pe suprafețe, se așteaptă câteva minute să se evapore solventul, se unesc suprafețele și se apasă puternic.
Adezivi pastă
Dispersie sau cu solvenți, asigură o forță de lipire inițială. Nu este obligatorie fixarea până la uscare.
Am folosit adeziv Moment, pe aceștia vi-i prezint. Informațiile sunt luate de pe saitul Dedeman. Există și alte mărci de adezivi și se pot cumpăra și din alte magazine.
Vedeți aici caracteristicile lor și pdf fișe tehnice.
La lucrări mici de artizanat se poate folosi și lipiciul cald.
Baghetele de plastic se introduc prin spatele pistolului. Vârful se încălzește. La apăsarea trăgaciului, curge lipiciul fierbinte. Suprafețele trebuie să fie curățate mai întâi, eventual și încălzite, pentru o lipire mai bună.
Pentru lipit obiecte ușoare se poate folosi banda dublu adezivă (adezivă pe ambele părți).